Πείραμα Ερατοσθένη

Στις 20 Μαρτίου 2024 την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α λυκείου συμμετείχαν στην εκτέλεση του Πειράματος του Ερατοσθένη μια δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπολογίσαμε την ακτίνα της Γης όπως έκανε ο Ερατοσθένης 2000 χρόνια πριν!

Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.
Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Στους πρωταρχικούς στόχους της δράσης συγκαταλέγονται η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση.

Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας.

Χάρτης Σχολείων που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα:

https://ekfe.reth.sch.gr/moodle/mod/page/view.php?id=98

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.