Γιατί επιλέγω ΕΠΑ.Λ

Γιατί Επιλέγω ΕΠΑ.Λ

Προς τους γονείς και τους μαθητές απόφοιτους Γυμνασίου

Αγαπητοί γονείς, αγαπητά μας παιδιά,

οι συνθήκες εγκλεισμού τις οποίες όλοι βιώνουμε είναι το στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε την επόμενη μέρα, καθώς πρέπει να βγούμε σοφότεροι και δυνατότεροι, χωρίς να έχουμε απολέσει την ανθρωπιά μας, αλλά και τις αξίες στις οποίες στηρίζουμε τον πολιτισμό μας.

Σε λίγο οι μαθητές, μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου θα κληθούν να επιλέξουν Γενικό (ΓΕ.Λ) ή Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ)προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, μια απόφαση σημαντική για το μέλλον τους.  Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι δεν είναι εφικτή η δια ζώσης επικοινωνία και οι επισκέψεις στα σχολεία, ο Σύλλογος  Διδασκουσών, Διδασκόντων του ΕΠΑ.Λ Ελληνικού, δημιούργησε μια παρουσίαση στην προσπάθειά του να συνδράμει σε αυτή την επιλογή των μαθητών, μαθητριών.

Στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε για τους δρόμους που ανοίγονται με τη συνέχιση των σπουδών σας στο ΕΠΑ.Λ.  Ας ξεκινήσουμε..

Γιατί στο ΕΠΑ.Λ. ;

 • Γιατί το Απολυτήριο του ΕΠΑ.Λ είναι ισότιμο με το απολυτήριο του ΓΕ.Λ.
 • Γιατί μπορείτε μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων να διεκδικήσετε θέση σε Πανεπιστημιακές Σχολές Α.Ε.Ι., της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής-ΤΕΦΑ, της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., της Α.Σ.Τ.Ε, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της σχολής Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Δοκίμων  Λιμενοφυλάκων και των Σχολών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (σε ειδικό ποσοστό).
 • Γιατί θα ανακαλύψετε τι σας ταιριάζει.  Στα ΕΠΑ.Λ. υπάρχουν πολλοί τομείς: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας, Δομικών Έργων, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Μηχανολογίας, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, Πληροφορικής, Υγείας- Πρόνοιας- Ευεξίας.  Αποκλείεται να μη βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.
 • Γιατί μπορείτε να αποκτήσετε Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 στο επάγγελμα που σας ενδιαφέρει (π.χ. Πληροφορική, Μηχανολογία, Γεωπονία, Τεχνολογία Τροφίμων, Βρεφονηπιοκομία, Ιατρικών Εργαστηρίων, Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία κ.ά.), το οποίο σας εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβετε άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 • Γιατί μπορείτε να εγγραφείτε στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση μόνο τριών (3) εξαμήνων αντί πέντε (5) στην ίδια ειδικότητα.
 • Γιατί μπορείτε να ακολουθήσετε το «Μεταλυκειακό Έτος- Μαθητεία», σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση, παρακολουθώντας μία (1) ημέρα της εβδομάδας εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο και τέσσερις  (4) μέρες εκπαίδευση στο χώρο εργασίας.
 • Γιατί μπορείτε να επανεγγραφείτε στη Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης  ειδικότητας του Τομέα που έχετε ήδη αποφοιτήσει, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας, ή στη Β’ Τάξη για την απόκτηση ειδικότητας άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας.

Γιατί να επιλέξω συγκεκριμένα το ΕΠΑ.Λ. Ελληνικού;

 • Στο Σχολείο μας λειτουργούν 4 τομείς:

α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος,

β) Πληροφορικής,

γ) Μηχανολογίας,

δ) Υγείας- Πρόνοιας- Ευεξίας,

από τους οποίους  έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε  θέση σε Σχολές, Τμήματα και κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων (Α.Ε.Ι), της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της σχολής Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών και Δόκιμων Λιμενοφυλάκων. 

 • Διαθέτει σύγχρονα και εξοπλισμένα εργαστήρια, πολλές αίθουσες και μεγάλο προαύλειο χώρο, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϋ και χώρους για πινγκ- πονγκ.
 • Η εκπαίδευση δεν είναι μια κλειστή αίθουσα.  Με τη συμμετοχή του Σχολείου μας στα προγράμματα R4C και “Σχέδια δράσης – Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ.”, επιβεβαιώνουμε στην πράξη ότι το Σχολείο είναι μια κοινότητα μάθησης, ανοιχτή στην κοινωνία με συνεργασίες, με τη μορφή σεμιναρίων και δίκτυα Σχολείων, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν τα ίδια τα παιδιά, το Σχολείο, αλλά και την τοπική κοινωνία.
 • Βρίσκεται επί της Λ. Βουλιαγμένης, δίπλα στη στάση Μετρό Ελληνικού, στο τέρμα /αφετηρία αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών.

Τι μαθήματα διδάσκονται στο ΕΠΑ.Λ;

 • Στα μαθήματα της Α’ Λυκείου, τα οποία κατά βάση είναι κοινά με αυτά των ΓΕ.Λ, με εξαίρεση τα Αρχαία Ελληνικά, που δεν διδάσκονται, περιλαμβάνονται τρία (3) μαθήματα προσανατολισμού, ώστε να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τομέα που επιθυμείτε και να συνεχίσετε στη Β’ Τάξη.
 • Στη Β’ και στη Γ’ τάξη του ΕΠΑ.Λ, παρακολουθείτε 12 ώρες μαθήματα Γενικής Παιδείας και 23 ώρες μαθήματα ειδικότητας, θεωρητικά και εργαστηριακά, εξειδικευμένα στο επάγγελμα που θα επιλέξετε να σπουδάσετε.

Η φοίτηση στα ΕΠΑ.Λ. είναι μία ισχυρή επιλογή για όποιον/α :

 • «Επιθυμεί να συνδυάσει τη θεωρία με την πράξη».  Αυτή εξάλλου, είναι και η φιλοσοφία των ΕΠΑ.Λ. (θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα).
 • «Έχει αποφασίσει με το τι θα ασχοληθεί και είναι προσηλωμένος/η στον στόχο του/της».  Από το ΕΠΑ.Λ. υπάρχει πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις Σχολές και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα (εξαιρούνται – ενδεικτικά αναφέρονται- η Φιλοσοφική, η Νομική,  το Μαθηματικό, η Θεολογία κ.ά.).  Οι απόφοιτοι εξετάζονται πανελλαδικά σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά) και σε δύο μαθήματα ειδικότητας.
 • «Δεν έχει αποφασίσει ακόμα με τι θέλει επαγγελματικά να ασχοληθεί».  Ήδη στην Α’ Λυκείου παρακολουθεί μαθήματα από τους τομείς που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις  αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.
 • «Αμφιταλαντεύεται.. δεν γνωρίζει ποιο σχολείο να επιλέξει».  Ο μαθητής της Α’ Λυκείου των ΕΠΑ.Λ. έχει τη δυνατότητα να μετεγγραφεί στο ΓΕΛ. μέχρι τη λήξη του Α’ τετραμήνου ή τελειώνοντας η σχολική χρονιά να μετεγγραφεί και να παρακολουθήσει τη Β’ Λυκείου του ΓΕ.Λ και αντίστροφα

Μήπως αν επιλέξω το ΕΠΑ.Λ. …

 • «… χαθώ από τους φίλους μου;» Όχι, οι φιλίες που διατηρούνται στο χρόνο, είναι αυτές που εξελίσσονται.  Επιπλέον, θα γνωρίσεις καινούργιους συμμαθητές, θα κάνεις και καινούριες φιλίες.
 • «… θεωρηθώ αδύναμος μαθητής;» Όχι, μια ματιά στις λίστες επιτυχόντων μας και στις σχολές επιτυχίας τους, θα σας πείσουν σίγουρα για το αντίθετο.

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μας παιδιά,

Η επιλογή του σχολείου είναι σημαντική, όχι σημαντικότερη όμως από την συζήτηση που θα γίνει μεταξύ σας, με αφορμή αυτή τη σύντομη παρουσίαση, τις διαφωνίες που πιθανώς θα προκύψουν και τις ζυμώσεις που θα επέλθουν.  Σε κάθε περίπτωση, σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι αποφασίσετε.  Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα σχολεία ανοίξουν, θα χαρούμε να σας συναντήσουμε δια ζώσης, γονείς και μαθητές, και να σας ξεναγήσουμε στους χώρους μας.  Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο στη διεύθυνση mail@1epal-ellin.att.sch.gr

Από την ιστοσελίδα του σχολείου μας, θα λάβετε επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες.  Καλή περιήγηση!

Με τιμή

Η Διεύθυνση και ο Σ.Δ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.